Bäckenbottenträning

Bäckenbottenträning - tips

Bäckenbottenträning  liknar inte alls vanlig fysisk träning som du kanske är van vid. Övningarna är ett enkelt och bekvämt sätt att få tillbaka styrkan i de så viktiga musklerna – utan att svettas! Eftersom bäckenbottenmuskulaturen inte är synlig för andra människor, kan ingen heller se när du tränar den. Det innebär att du kan göra övningarna var du vill: på bussen, på kontoret eller i favoritfåtöljen när du sitter och tittar på TV.

Om du lider av ansträngningsinkontinens kan de här övningarna vara till stor nytta. Faktum är att upp till 70 % av dem som har ansträngninginkontinens upplever att situationen förbättras. Du kan träna upp musklerna i bäckenbotten och på så sätt minska eller bli helt fri från dina besvär med urinläckage.

Som en ytterligare bonus kan de också hjälpa dig att få magen i trim! En ännu större fördel är att du inte behöver vara purung för att bli hjälpt. Även kvinnor i 70- och 80-årsåldern kan lindra sina symptom, så det är väl värt ett försök! Men kom ihåg att du måste fortsätta att göra övningarna för att bibehålla formen.

Vissa kvinnor tycker det kan vara svårt att känna exakt var och hur man ska knipa för att träna rätt, för dessa är Aquaflex ett mycket bra hjälpmedel.