The News
Bäckenbottenträning och Graviditet


Bäckenbotten och graviditet.


För att hålla underlivsorganen (urinblåsa, ändtarm, slida och livmoder) på plats har man bäckenbotten. Detta är en muskulatur som fungerar som ett golv och sträcker sig från blygdbenet till svansbenet. Denna blir försvagad när man är gravid på grund av barnets tyngd men även hormonomställningen. Även förlossningen påverkar och blir en ansträngning för bäckenbotten. Detta gör att den inte orkar lyfta upp underlivsorganen och kan orsaka urinläckage eller med andra ord ansträngningsinkontinens. Underlivsorganen kan även sjunka ner, vilket kallas framfall. Efter förlossning behöver man åter träna upp muskulaturen i bäckenbotten. För att underlätta detta kan man använda sig av vaginalkoner, t.ex. Aquaflex. Har man fått bristningar eller blivit klippt under förlossningen är det extra viktigt att knipa och träna upp muskulaturen för att öka cirkulationen och läka snabbare.


Bäckenbottenmuskelträning


För att träna upp musklerna ska man knipa igen ändtarm, slida och urinrör. Spänn då musklerna så att det känns som att du lyfter underlivet uppåt. Detta är lättast att göra liggandes i början. Man är då som mest avslappnad i resten av kroppen. Känn dig fram vilket som känns bäst av att ligga på mage eller sidan och med benen i rak eller böjd position. Fokusera så att du kniper med rätt muskler och börja svagt innan du börja ta i mer. Det räcker att öva en minut åt gången ca tre gånger varje dag i början. Knip i ett par sekunder och sen slappna av i ett par sekunder, upprepa 10-12 gånger. Detta hjälper i början innan man lär sig att hitta rätt muskler. När du lärt dig att hitta rätt muskler kan du börja bygga upp styrkan och uthålligheten i bäckenbotten. Styrkan tränar du genom att knipa så hårt du kan i fem sekunder och slappna av i fem sekunder 5-10 gånger per tillfälle. Uthålligheten gör du på samma sätt men genom att hålla så länge du kan och sedan slappna av lika länge. Detta görs 1-3 gånger vid varje tillfälle. Gör övningarna ett par tre gånger per dag.


Hur länge behöver man träna sin bäckenbottenmuskulatur?

När man kommer på sitt återbesök så kollar barnmorskan muskelfunktionen för att se att återuppbyggnaden går som den ska. Även om den gör så kan man trappa ner på den mer intensiva träningen efter tolv veckor, men man bör aldrig sluta helt då den är bra i förebyggande syfte för alla kvinnor inte bara de som nyss varit gravida. Det hjälper mot urinläckage och framfall även för äldre kvinnor. Ett tips är att använda sig av sin knipförmåga när man anstränger sin bäckenbotten såsom vid hosta, skratt, lyft och andra påfrestningar.