Vanliga frågor och svar gällande Aquaflex bäckenbottenträning.
Frågorna är i fet stil och svaren i vanlig stil.


Vad ska jag göra om jag inte kan hålla in en tom kon när jag ligger ner och försiktigt drar i konen?
Om detta händer dig kan du behöva hjälp från en specialist inom kvinnohälsa. Be din husläkare att rekommendera någon.

Måste jag stå upp när jag använder konerna?
Ja, den upprätta ställningen gör att tyngdkraften drar konen nedåt. För att förhindra att konen ramlar ut dras musklerna åt och håller den på plats. Denna automatiska reaktion skulle inte uppkomma utan tyngdkraften, så att sitta ner skulle vara ineffektivt.

Hur vet jag att konen är rätt placerad?
Alla kvinnor är skapade olika, så den exakta placeringen kommer att variera från person till person. Generellt kan dock sägas att konens bas (där snöret sitter) ska vara två centimeter in – ungefär samma avstånd som från toppen på fingret ner till första leden. Se till att du inte placerar konen så högt upp som du skulle göra med en tampong. Det kan hända att konen glider ner lite, men se alltid till att konen är helt inuti vaginan.

Kan jag göra den bäckenbottenträning som visades på min förlossningskurs, medan jag använder Aquaflex?
Du kan göra alla typer av lyft- och knipövningar som du har lärt dig, men som vid all träning ska du se till att du inte övertränar musklerna. Ta det lugnt och försiktigt så når du bästa resultat utan överbelastning.

Hur snart efter att jag fött barn kan jag börja använda Aquaflex?
Lyssna på din kropp, och börja så snart det känns bra. Det är bäst att vänta tills eventuella sprickor har läkt, vilket kan ta upp till åtta veckor. Alternativt kan du vänta tills du har fått klartecken från din barnmorska.

Vilken är den bästa tiden på dagen att använda Aquaflex?
Aquaflex kan användas vid den tidpunkt som passar bäst. Du bör dock tänka på att allteftersom dagen går blir dina muskler tröttare. Så om du tränar på kvällen kanske du inte kan träna lika länge som du brukar.

Hur länge ska jag fortsätta använda Aquaflex?
Med regelbunden daglig användning bör du märka en viss förbättring inom åtta veckor. För att maximera fördelarna av Aquaflex är det viktigt att du fortsätter träna varje dag i upp till tolv veckor.

Vad ska jag göra om jag tränar regelbundet men inte känner några förbättringar?
Läs först igenom instruktionerna igen, och försäkra dig om att du använder Aquaflex korrekt. Om du gör det och ändå inte får det resultat du hoppas på kan du be din läkare om hjälp med att kontakta en specialist för personlig rådgivning.

När min bäckenbotten har blivit starkare, finns det någon underhållsrutin som jag bör följa?

För att försäkra dig om bibehållen och förbättrad muskelstyrka bör du fortsätta att använda Aquaflex en eller två gånger i veckan. Eller, om du föredrar det, kan du efter varje mensperiod kontrollera att du fortfarande kan hålla konen på plats med den tyngsta vikten som du tidigare kunde klara. Om du inte kan det är det dags att träna med Aquaflex igen för att få tillbaka din muskelstyrka.

Kan jag använda Aquaflex om jag känner torrhet i vaginan?
Ja. Men det kan vara lättare att sätta in Aquaflex -konen om du blöter den med lite vatten eller använder en liten klick glidmedel.

Finns det risk för att få svampinfektion eller någon annan infektion från Aquaflex?

Inte om du följer en enkel hygienrutin. Tvätta alltid händerna noga innan du använder Aquaflex. Tvätta också varje enskild del av din Aquaflex-utrustning med tvål och vatten och skölj och torka
noggrant varje gång du använt den. Var speciellt uppmärksam på området där tråden går in i konen, och förvara konerna i den rena behållaren.